2 Айк Мнацаканян6Айк Мнацаканян е на крачка от олимпийската квота, след като се класира за полуфиналите при 77-килограмовите на класическия стил на квалификационния турнир в Истанбул.


Бронзовият медалист от световни и европейски първенства постигна три победи до момента. На старта се наложи над испанеца Маркос Санчес Силва с 3:1, после преодоля с 2:1 Золтан Левай (Унгария), призьор от световно и европейско първенство, а на четвъртфиналите измъкна 1:1 срещу Паулиус Галкинас (Литва).

 

Така в следобедния сеанс, който започва от 18 часа, националът ще излезе срещу китаеца Руи Лиу, трети от Азиатските игри през 2023-а.

 

Останалите ни представители загубиха още в първите си срещи и отпаднаха. Абу Муслим Амаев (67 кг) бе на път да обърне резултата срещу бронзовия олимпийски медалист Мохамед Ибрахив Елсайед (Eгипет), но малко на му стигна – 8:9.

Дебютантът Недялко Петров (69 кг) пък загуби с технически туш 0:8 за 42 секунди срещу Жустас Петравичиус (Литва). Той имаше обаче шанс да продължи, но в четвъртфиналите противникът му загуби инфарктно с 6:6 от Разван Арнаут (Румъния) и българското участие приключи.

А Калоян Иванов не успя срещу киргизстанеца Узур Джузурбеков – 1:3 при 97-килограмовите.


Полуфиналните срещи може да наблюдавате на живо по БНТ 3.

Първите трима във всяка категория взимат квоти, а бронзовите медалисти ще имат допълнителна среща в утрешния ден.


В петък стартират жените ни. Жребият може да видите ТУК

Срещите от трибунит изгледа бизнесменът Гриша Ганчев, член на управителния съвет на БФ Борба, в компанията на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян, на трикратния европейски вицешампион Али Моллов, както и на Методи Пенев, президент на клуба по борба на ЦСКА.

Снимки: БФ Борба, Start-Photo.bg   

                                                                              ГАЛЕРИЯ      ТУК