Двукратната олимпийска вицешампионка Станка Златева заяви, че все още не е решила дали ще продължи кариерата си до Рио де Жанейро'2016.

"Все още не знам какво ще правя. Ще участвам на световното първенство, а след това ще мисля - каза тя на летище София. - Четири години са много време. Човек трябва да се развива, не само да стоим на едно място."

Златева, която спечели сребърен медал от Лондон'2012, беше посрещната от всички близки и познати. В Лондон тя загуби с туш от рускинята Наталия Воробьова във финалния мач от кат. до 72 кг.

"Няма какво да се оправдавам - заяви медалистката. - Една грешка ми съсипа труда за четири години. Във финала всичко стана толкова бързо, че нищо не разбрах. Набързо, набързо ме отупаха, но това е, допуснах грешки. Сега първо трябва да възстановим Симеон Щерев, на който му предстои операция. Ще почиваме седмица-две и той ще каже какво ще стане. И двамата сме разочаровани. Осем години се бъхтем напразно."

Златева благодари на треньора си и на всички хора за подкрепата.
"Искам да благодаря на Симеон Щерев. Без него може би щях вече да съм се отказала от борбата. С него имам развитие, спечелих медали, пожелавам му успех. Каквото и да стане, дано да намери добри спортисти. Искам да благодаря и на всички хората за подкрепата, за всички неща, които ми написана и ми казаха. Това ме прави по-спокойна", добави тя.

Напрежението от свръхочакванията е само един от многото фактори, оформили неуспеха на българския спорт на олимпийските игри в Лондон, категоричен е треньорът на националите по свободна борба Симеон Щерев.

Той обясни, че трябва да бъде създадена сериозна организация за работа с младите състезатели, които ще представят България на следващите олимпиади.

"Имаше голямо напрежение в борбата, защото всички очакват медалите от нея - каза наставникът. - Волейболистите играха без напрежение и биеха наред, а когато стигнаха до полуфинала, се сковаха. А те наистина могат, те са много добри момчета. Аз очаквах да играят на финал, но това се случва само тогава, когато си спокоен. Аз искам да научиме децата точно на това - да бъдат спокойни и да печелят медали. Трябва да се работи много. Трябва да се впрегнем всички треньори и всички ние да работим за българската борба. Това е индивидуален спорт, а за някои държави той е религия.
Трябва да направим така, че да позволим на младите да се изявяват. Не трябва да се срамуваме, като ходим на Oлимпиади, а да печелим медали. Заедно, с всички треньори в България, трябва да намерим решението и да се представим достойно на следващата Oлимпиада. Мястото ни е от Лондон не е нашето място и никак не съм очарован", каза той.

А на въпрос дали Станка Златева ще продължи спортната си кариера Щерев отговори:
"Мисля, че Станка сама ще реши да се бори на следващата Oлимпиада. Даже вече сигурно го е решила, но основното е да няма контузии, защото този спорт е тежък. Аз я познавам, тя ще гони златния медал докрай. Искам да надвие Воробьова в Рио де Жанейро, а не на световно или европейско първенство. Това е моята мечта, а мисля и мечта на Станка."

При завръщането си в София генералният секретар на БФ Борба Валентин Савов обяви, че целите в Лондон не са били изпълнени и на олимпиадата са направени много грешки, които трябва да бъдат спешно анализирани от треньорските щабове на отборите в класически и свободен стил.

"Връщаме се в България с разочарование, естествено - каза Савов. - Очакванията ни не се оправдаха. Само един медал е незадоволително представяне. Треньорите трябва да направят анализ на ситуацията, защото бяха допуснати много грешки и от тяхна страна. Управителният съвет ще реши за бъдещето, защото не искаме да избързваме и да взимаме необмислени решения. Не сме доволни нито от класическата борба, нито от свободната. Нека треньорите да кажат защо се допускаха грешки. Отборите имаха достатъчно време да се подготвят и бяха обезпечени както от нас, така и от спортното министерство. Състезателите не се държаха добре на олимпиадата, а някои от тях участват на трета и не са дебютанти."