Зам.-министърът на спорта Лазар Каменов се срещна с новите треньори на националните отбори по борба в комплекс "Диана".

На разговорите присъстваха и представителите на катедрата по борба към НСА, както и представителите на научно-приложната лаборатория по борба.

На срещата бе обсъдена бъдещата работа на специалистите в този спорт, както и взаимодействието на работата между отделните звена.

Срещата бе инициирана от самия зам.-министър. Той разкри, че държавата смята да наложи 4-годишна програма за финансиране, което да се формира на базата на класирането от олимпийските игри, а не както досега всяка година от резултатите на световни и европейски първенства. Така младите състезатели, чиято кариера започва при мъжете, също ще бъдат обезпечени, а след година-две вече ще са потенциални медалисти.
Освен това треньорите на мъжките отбори ще трябва да следят подготовката на кадетите и юношите.

"Така на световни и европейски първенства няма да пращаме едни и същи състезатели, които са сигурни призьори и ще ни донесат точки за финансирането - поясни Валентин Савов, генерален секретар на БФ Борба. - Но вече ще имаме възможност да залагаме и на млади, перспективни борци, които ще се обиграят и след две години ще имат призови класирания. "

В бъдещата работа на националните треньори ще има и тясно сътрудничество с комисиите по свободна, класическа борба и жени към федерацията. Преди всеки лагер ще се прави подробен разбор за предишния и ще се прави стриктен план за следващия.

На сбирката в комплекс "Диана" присъстваха близо 20 специалисти.

Същевременно президентът на федерацията Валентин Йорданов имаше разговори със Станка Златева относно нейното бъдеще.  Петкратната световна шампионка засега ще се отдаде на дълга почивка, след което ще поднови състезателната си кариера.