Личните и старши треньорите на олимпийските медалисти вече ще получават пожизнени месечни премии, реши парламентът на второ четене на Закона за спорта. Сумата ще е една минимална работна заплата, която от 1 януари е 310 лв. И ще я вземат всички наставници, които досега са "направили" олимпийски призьори, независимо оттехния брой. За разлика от призьорите наставниците ще разполагат със средствата след навършване на пенсионна възраст.

"Парите ще дойдат от тотото и няма да натежат на бюджета - разясни вносителят на предложението Огнян Стоичков, шеф на парламентарната комисия за спорт. - По първоначални данни на спортното министерство личните и старши треньорите са около 90-95. Така че на година за тях ще отиват близо 360 000 лв., което е поносимо."
Очаква се законът да влезе в сила от 1 януари.

Парламентът окончателно реши и за олимпийските призьори. Така всеки златен медал ще носи на шампиона 3 минимални заплати (870 лв.), за сребърен ще се вземат 90 процента от сумата (783), а за бронзов - 80 на сто (696). Спортистите ще могат да получават тези средства, когато прекратят състезателна кариера, дори и да са на 30 г.

"Медалистите са 226 и повечето от тях ще вземат между 1000 и 1400 лева. - допълни Стоичков. - И може би двама или трима ще получават около 4000 лв."
Депутатите приеха и предложението спортът за глухи да бъде включен в олимпийското семейство. Досега в закона бяха само параолимпийците.