14-08-2013
Президентът на Международната федерация по борба (ФИЛА) Ненад Лалович (Сърбия) изказа оптимизъм относно съдбата на спорта и оставането му в олимпийската програма, три седмиции преди МОК да вземе решение на сесията си в Буенос Айрес.

"Ще представим нови аргументи - заяви сърбинът, който дойде в София от Москва, където се срещна с повече от 30 представители на МОК по време на световното по лека атлетика. - По наше предложение категориите ще станат по 6 за трите стила - класически и свободен за мъже и жени. И това бе прието от МОК още за игрите в Рио де Жанейро. Освен това предложението ни е в съдийската комисия вече да няма членове на Бюрото на ФИЛА, както бе досега. Така тази комисия ще стане абсолютно независима."

Лалович е гост на световното по борба за юноши и девойки в „Арена Армеец", което е последното голямо събитие, на което ФИЛА може да прокламира промените, които възнамерява да направи и прави за оставане на този спорт в олимпийската програма.

Как точно ще бъдат променени категорите и какви точно ще са в класическия и свободния стил ще реши техническият комитет на ФИЛА през ноември.

А относно опасенията, че някои страни ще бъдат ощетени за сметка на други в разпределението на категориите, както например са азиатците, където имат силни изяви при по-леките категории и то в свободния стил, Лалович отговори:

"Ще се търси компромисен баланс на интереси - каза президентът на ФИЛА. - Ще имаме предвид спортните, емоционалните, дори политическите аргументи. Длъжни сме да се съобразим с всичко. Нека да не забравяме, че за олимпиадата в Лондон трудно събрахме достатъчен брой квалифицирани състезатели при мъжете. В момента женската борба е много по-зрелищна, по-атрактивна. Видяхте какво се случи, когато Русия спечели първата си олимпийска титла при мъжете (б.р. Наталия Воробьова в кат. до 72 кг). От известно време мъжката борба върви към спад, а женската е във възход и ние трябва да се съобразим и с този факт. Вече отделен въпрос е, че свалянето на много килограми не е здравословно за самите състезатели..."

В допълнение Цено Ценов, президентът на Европейския съвет СЕЛА) и член на Бюрото на ФИЛА, обяви че 6-те категории в трите стила ще са само за програмата на олимпийските игри, а на световни и европейски първенства категориите може и да са повече и да са по-малко. ФИЛА предстои да обсъди и спортния календар.

"Ето, например, в Иран е трудно да се направи първенство за жени - каза Ценов.- В Сърбия пък свободната борба не се развива, но там могат да се похвалят със сериозни резултати в класическата борба. Така че ще видим дали в това отношение да не променим нещо."

По време на презентацията пред МОК в Буенос Айрес борбата ще има на разположение 20 мин, за да представи своите аргументи за оставане в олимпийската програма за игрите през 2020-а, а след това в рамките на 10 мин членовете на МОК ще мога да задават въпросите си. После решението ще бъде взето от сесията на МОК.

"Остава да сме бързи, логични и умни в отговорите си - заяви Лалович. - Но дори и да загубим битката няма да се отказваме, а ще продължим да работим за издигане на борбата на по-високо ниво."

На срещата с медиите присъства и представител на „TSE Консултинг", фирмата, която ще брани позициите на борбата за оставането й в олимпийската програма.

Лалович изказа и задоволство от новите правила, които видя на световното в София.

"Ето това е истината - каза той. - Сега борбата е много по-интересна, събира много повече публика, защото е разбираема. И това е верният път за нас. На това първенство се видяха нашите усилия за последните 6 месеца. И благодаря на Българската федерация по борба за фантастичната организация на първенството и изключителните условия, които предостави на състезатели и гости."