4 Семьон Новиков2Японски борец ще е първият съперник на Семьон Новиков в дебюта му за България на турнира Гран при в Загреб, първи рейтингов за годината.

 

Преди това японски борци застанаха на пътя на Микяй Наим и Георги Иванов.

 

Така натурализираният у нас украинец започва с Масато Суми в категори до 87 кг на класическия стил. Схватките стартират в петък от 11 часа наше време.

 

Новиков е европейски шампион от 2020-а и двукратен №1 в света до 23 г, а преди две седмици стана шампион и на България.

Другият ни представител, заявен в тази категория, Йоан Димитров се оттегли от участие заради травма, получена в навечерието на надпреварата.

 

Айк Мнацаканя, трети на световно и европейско първенство, ще излезе на старта в категория до 77 кг срещу Лука Дариози (Италия), отреди жребият.

 

Утре започват и жените, като в най-оспорваната "българска" категория до 62 кг ще излязат три наши момичета - Тайбе Юсеин, Мими Христова и Биляна Дудова, и трите шампионки от големи първенства.

Жребият отреди Тайбе Юсеин, световна и трикратна европейска шампионка, да започне с испанката Лидия Турино Перес, а Мими Христова, №1 в Европа от 2020-а, ще стартира срещу канадката Ана Гонзалез.

Дудова, която е световна шампионка и носителка на 4 евротитли в три различни категории, почива в първия кръг. А във втория най-вероятно ще срещне Айсулу Тинибекова (Киргизстан), двукратна №1 в света и олимпийска вицешампионка от Токио 2020. Двете се срещнаха на осминафиналите на световното първенство през есента.

Тогава Биляна загуби срещата (2:3), а сега е мотивирана да търси реванш. При успех и на трите наши момичета, Биляна може да срещне Мими на полуфиналите, а на финала - Тайбе.

В категория до 68 кг София Георгиева стартира срещу Дануте Домикайтите (Литва), трета на Евро 2020.

Следват схемите     62 кг     68 кг        77 кг        87 кг  

Резултатите може да следите на следните линкове ТУК      и      ТУК