7а Дудова Тайбе ЮсеинБиляна Дудова и Тайбе Юсеин се разминаха на турнира Гран при в Загреб. И двете не успяха да стигнат финала, за да излязат една срещу друга в категория до 62 кг, като загубиха на четвъртфиналите. Но съперничките им се класираха за финалите и нашите момичета ще спорят за бронзовите отличия по-късно тази вечер.

 

Дудова победи на старта с 4:0 китайката Хиао Жуан Луо, отстранила една от фаворитките - Айсулу Тинибекова (Киргизстан), бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020, а след това падна от японката Сакура Мотоки – 1:8.

На същата фаза претърпя поражение и Тайбе. Капитанката на националката постигна две победи – над испанката Лидия Турино с 4:0 и Дифуза Аимбетова (Узбекистан) с 10:0, но след това бе спряна от Грейс Якоб Бюлен (Норвегия), двукратна европейска шампионка, с 0:11.

 

В репешажите и двете постигнаха нови две победи. Биляна се наложи над Виктория Весо (Естония) с 5:0, а Тайбе надира със същия резултат Енико Елекеш (Унгария). Така за бронза Дудова ще спори с Лаис Нунеш де Оливейра (Бразилия), а Юсеин ще излезе срещу Кайла Миракъл (САЩ), двукратна световна вицешампионка.

 

Третата българка в категорията – Мими Христова загуби в първия къг от Ана Паула Гонзалес (Канада) с 5:6 и отпадна.

И трите момичета са шампионки от големи първенства и спорят за титулярното място в категорията за Евро 2023. Сега обаче те не успяха да излязат една срещу друга, но ще имат тази възможност на следващия турнир - „Александрия“ в Египет от 23 февруари, който е залегнал в критериите на националния треньор Петър Касабов.

 

Другата ни преставителка при жените днес – София Георгиева (68) загуби на старта от Дануте Домикаитите (Литва) с 1:12 и отпадна.

 

При мъжете Семьон Новиков стигна до четвъртфиналите в дебюта за България на голямо първенство. Натурализираният у нас украинец започна силно - с туш над японеца Масато Суми в категория до 87 кг на класическия стил, а след това срази с технически туш 8:0 класния азер Ислам Абасов, носител на три медала от европейски първенства.

На четвъртфиналите обаче Новиков, който е №1 в Европа от 2020-а, падна от унгареце Давид Лосончи с 5:7. Съперникът му загуби на полуфиналите и Семьон приключи участието си.

 

Айк Мнацаканян (77) обаче имаше късмет. Бронзовият медалист от световни и европейски първенства тръгна с успех срещу италианеца Лука Дариози – 9:0, но след това бе туширан от иранеца Мохамадали Гераели, трикратен бронзов медалист от световни първенства. Персиецът стигна финал, така Айк продължи на репешажите. Там натурализирираният у нас арменец победи норвежците Хуан Аак с 9:0 и Пер Андре Куре с 5:0, за да стигне до битка за бронза срещу Йохани Бур (Франция).

 

Финалите започват от 19 часа наше време.

Утре няма да има българско участие в надпреварата. А в неделя излиза последният ни представител при класиците – Кирил Милов (97), европейски шампион и втори в света от 2022 г. Негов първи съперник ще е азерът Мурат Лукаев.

Схемата в категория до 97 кг


Двубоите може да следите на следните линкове ТУК      и      ТУК